Sejujur Persahabatan


posted by Martinelli Hashim

No comments

Di bawah lembayung Ilahi. Langkah terhenti seketika memandang teman-teman, adik-adik dan anak-anak yang ada di sekeliling menjalankan aktiviti kehidupan.
Banda Aceh: Misi bantuan untuk mangsa tsunami.

Wajah hamba tunduk ke bumi menginsafi akan kekurangan diri dalam serba-serbi. 

Sangat cetek ilmu di dada, sedikitnya amal jariah ...sedangkan masa terus berlari.

Tenaga semakin berkurang, umur semakin pendek…….Hidup dengan rezeki Ilahi, tidak kaya, tidak berkuasa, tidak berjenama malah tidak punya apa-apa yang lebih dari manusia biasa….. yang ada hanya kasih sayang buat saudara seagama, tanpa syarat tanpa balasan. Ada iman yang sedikit. Sering merintih untuk ia tidak tercabut dalam lena dunia.

Rasa ingin mencurahkan kebaikan, rasa takut menzalimi mereka yang tidak berdosa, rasa gentar tersalah membawa amanah…. Namun akur Allah akan menguji. Ujian Allah lewat manusia berbagai sikap berbagai perangai… menyuruh akal berfikir agar kita layak bergelar manusia…. Manusia, bukan flora bukan fauna yang melata. Manusia ada budi ada ruhaninya. Ada akal, ada adabnya. Ada selera, ada tanggungjawabnya.

Manusia ada hati, ada perasaan ... rasa sedih, rasa gembira, rasa ingin saling hormat menghormati menjadi manusia mulia, ....namun ada juga yang memilih menjadi tidak mulia membuang jauh akhlak dan budi hidup memenuhi nafsu sendiri.

Sahabat, tiada sumbangan yang lebih bermakna darimu selain membantu  memaknai hidup menuju jalan ke arah keredhaan Pencipta. Tunjukkan jalan untuk hamba sewaktu dalam kerabunan, berikan cahaya apabila hamba dalam kegelapan ....

Sahabat, ingat, tak? Waktu kecil dulu kita selalu menulis dalam autograf teman-teman,"I have a pen. My pen is blue. I have a friend. My friend is you." Kita melukis corak-corak hiasan berwarna-warni. Jari-jemari kita masih halus, hati kita sangat mulus. Tiada dosa yang tercatit oleh malaikat. Waktu itu sahabat sepermainan adalah belahan diri kita dan kita belahan dirinya kerana keduanya duduk sama rendah berdiri sama tinggi. Waktu kakinya luka kita balutkan. Waktu kita terjatuh dia bangunkan.

Nilai sahabat waktu itu tidak mengenal rupa, wang atau kedudukan. Tiada protokol penghalang bicara.

Sahabat itu lebih mahal dari kekasih kerana ia tidak tertakluk kepada gender. Sayang dan kasihnya merentasi ras, keayuan wajah atau ketampanan rupa. Berbicaranya dari hati, mendengar juga dengan hati yang besih dari dengki atau penyanjungan yang pura-pura. 


Tiada janji setia, tiada paksaan dalam berfikir … fikirlah apa saja.

Leave a Reply

Pandangan anda amat dihargai